Jag är född den 17 mars 1958. Min pappa var pastor i Svenska Missionsförbundet eller Equmeniakyrkan som det heter nu. Redan som riktigt liten fick jag smeknamnet ”Tojje”. I lite mer formella sammanhang kallas jag som regel ”Torgny”, medan barn och ungdomar liksom de som känner mig väl nästan alltid säger ”Tojje”. 

Som pastorsbarn på den tiden fick man bereda sig på att flytta ganska mycket. Den första pastorstjänsten pappa fick var i Ryssby utanför Ljungby i Kronobergs län. Där föddes min storebror Björn. Därefter blev pappa ungdomspastor i Stockholm, vi flyttade till Blackeberg där jag föddes. Sedan bar det av till Hjo i Västergötland där min lillasyster Ingela föddes. 1965 flyttade vi till Nässjö i Småland och tre år senare hamnade vi i Falköping. Pappa fick tjänst på distriktet, motsvarande Svenska kyrkans stift. Först var han distriktssekreterare i Skaraborgs distrikt och lite senare blev han dess föreståndare, Missionskyrkans motsvarighet till biskop. 

Jag växte upp i kyrkan, har gått i söndagsskola, nying, scout och tonår. Och jag har under barn- och ungdomsåren hört massor av predikningar. För en del kan det säkert bli för mycket. Så var det aldrig för mig. Jag tyckte att Gud och Jesus var det mest spännande man kunde diskutera. Och att Gud existerade var jag alldeles övertygad om. Det fanns liksom ingen tvekan. Jag trodde att Bibeln var sann och att Gud älskade alla människor på jorden. Precis varenda en. Det var den djupa, självskrivna grunden i min världsbild.

På gymnasiet gick jag ett program med sjukvårdsinriktning. Det betydde att jag mötte svårt sjuka människor. För mig blev detta lite av en chock. Jag som alltid tänkt att Gud älskar alla människor och vill alla väl. Nu mötte jag det nakna, osminkade lidandet. Jag såg barn dö i cancer, jag såg lyckliga familjer splittras därför att deras pappa dött i en trafikolycka. Och jag kunde inte låta bli att fråga mig var Gud fanns i allt detta.